Strijkers


Viool, Altviool, Cello, Contrabas en Harp

De strijkers bestaan uit verschillende instrumenten. Laten we beginnen met de violen. Een viool is eigenlijk gewoon een holle houten kist met 4 snaren. Om er geluid uit te krijgen moet je met een stok met paardenharen langs die snaren strijken zodat de snaren gaan trillen. Het geluid dat door de trilling veroorzaakt wordt, wordt door de holle klankkast versterkt. Je kan op de viool spelen door de hem tussen je kin en schouder te klemmen en met de vingers van de linkerhand de snaren tegen de ebbenhouten toets te drukken. Met de rechterhand strijk je dan over de snaar die je ingedrukt hebt. Hoe korter je de snaar maakt hoe hoger de snaar klinkt. Om hele lage tonen te maken hebben ze bedacht om ook grotere violen te bouwen.  Bijvoorbeeld de alt viool. De klank van een alt is door de grotere kast en de langere snaren iets lager. In een orkest spelen de violen samen van een lessenaar dat is handig met het omslaan van de muziek. De ene kan dan doorspelen en de andere kan de muziek omslaan.


Cello
Maken we de kast nog groter en de snaren nog langer en zwaarder dan hebben we een mega-viool. Deze soort noemen we een cello. Een cello is dus eigenlijk niets anders dan een viool maar dan groter. Een cello maakt een nog lagere klank dan de alt viool.  Het is namelijk zo, hoe groter het instrument, hoe lager de klank. Dit is niet altijd zo want een cello kan ook erg hoog, maar over het algemeen speelt een cello de lage noten. De cello houdt je ook niet onder je kin maar zet je met een uitschuifbare metalen pin op de grond.


Contrabas

De allergrootste soort van viool is de contrabas. Deze is zo groot dat de hals van het instrument vaak boven de muzikant uitkomt. De contrabas is eigenlijk geen familie van de violen maar van de Gamba’s.

 

Harp

De harp hoort eigenlijk tot de tokkelinstrumenten want een harp bespeel je niet met een strijkstok maar je tokkelt erop met je handen. In het orkest neemt de harp een hele bijzondere plek in. Met dit instrument kun je namelijk een heleboel reeksen van tonen achter elkaar maken zodat het net lijkt alsof je de zee of de wind hoort ruisen. Bovenaan de harp zitten hele kleine knopjes die je om kunt zetten. Hiermee kan je de snaar van toonhoogte veranderen. Soms zie je een harpiste tijdens een muziekstuk ineens bovenin aan al die knopjes rommelen! Aan de onderkant van de harp zie je pedalen zitten waarmee ook de toonhoogte tijdens het spelen veranderd kan worden. Het lijkt me een moeilijk instrument om te bespelen! De harp heeft aan de voorkant een grote holle houten kast die het geluid sterker maakt.